Morgenmad – skal, skal ikke…?

SKAL! Uden tvivl, min morgenmad vil jeg ikke undvære – længere. Men det har ikke altid været sådan. For mindre end et halvt år siden spiste jeg ikke morgenmad, morgentræning eller ej, ingen morgenmad. Jeg bildte mig ind, at jeg fik ondt i maven, hvis jeg spiste lige når jeg stod op, og hvis jeg spiste for tæt på min træning. Og ja, det er da værd at overveje hvad man spiser og hvornår, i forhold til hvornår man skal træne – af flere grunde – og ja, man kan sørme godt få ondt i maven og blive rigtig dårlig, hvis man spiser en stor skål havregrød lige inden man svinger sig op på spinningcyklen og tramper afsted i en time, så lad være med det. Men der er jo også andre måder at få noget brændstof til kroppen på – også tidligt om morgenen.

Da jeg gik i gang med personlig træning, trænede jeg for det meste om morgenen, og så var det altid på tom mave – af de grunde jeg har nævnt. Og helt helt hemmeligt, var det vist også fordi jeg tænkte, at jeg nok forbrændte mere fedt på den måde, hvis kroppen skulle tage af sine egne ressourcer, og ikke arbejde med det jeg lige havde spist. Hrm-hrm…

Men sådan er det jo ikke, for kroppen har brug for energi for at kunne arbejde hårdt og holde den høje intensitet, der skal til for at få en god fedtforbrænding. Så glem lige det der med at springe morgenmaden over. Og hvis du har jeg sådan som jeg havde – svært ved at spise lige når du har svinget benene ud over sengekanten, og ondt i maven hvis du spiser lige inden træning, så lad mig dele noget med dig, som min træner har lært mig: SKAL morgenmad kunne tygges? Ikke nødvendigvis, vel? Hvad siger du til blendede bær-yoghurt-mælk-banan? Det lyder som en smoothie… Er det også, og den kan udmærket gøre det ud for dagens første måltid. Hvis du vil give den lidt ekstra på fuldkornskontoen, hælder du lidt havregryn i, inden du tænder blenderen. Der er sikkert ikke noget af det du ikke kunne finde på at spise til morgenmad – senere på morgenen – forskellen er bare, at du drikker det i stedet for, og det er faktisk ikke så svært. OG! Det tager kun et par minutter, inkl. opvask.

En af de ting jeg protesterede imod var, at så skulle jeg endnu tidligere op – som om det ikke var tidligt nok kl. 5 (det er der jeg står op, når jeg træner om morgenen) – men det tager virkelig kun et par minutter, og det kan jeg godt overskue. Det kan du også. Jeg hælder alt op i en plastikkande og kører stavblenderen rundt i det, til det er lækkert, blødt og lige til at drikke – det tager ca. 2 minutter. Så vasker jeg stavblender og plastikkande op – det tager ca. 30 sekunder. Jeg drikker smoothien mens jeg tager tøj på og pakker træningstasken – eller mens jeg går i bad og gør mig klar til job, hvis det ikke er en træningsmorgen – og så vasker jeg glasset op – det tager vel 15 sekunder.

Det er under 3 minutters arbejde, for at få al den energi jeg har brug for, til virkelig at brænde igennem til morgentræningen, og få alt det ud af den jeg kan – det er jo derfor jeg er der, jeg vil have noget ud af min træning! Og ja, jeg kan mærke forskel fra dengang jeg ikke fik morgenmad. Det kunne jeg faktisk meget hurtigt. Kroppen kan godt mærke, når den har noget at arbejde med, og den belønner dig for det. Jeg vænnede mig hurtigt til at få noget i maven fra morgenstunden, og efter bare et par dage, begyndte jeg at glæde mig til min morgensmoothie, så snart jeg vågnede. Jeg eksperimenterer med bær og frugter og proteinpulver med forskellig smag, og det i sig selv er jo skønno!

Jeg vænnede mig også hurtigt til hvor godt det føles, ikke at være grotesk sulten lige efter træning, og tilbøjelig til at kaste mig over hvad som helst fordi kroppen skreg på energi. Nu spiser jeg lidt lige efter, fordi det er godt at starte restitutionen med, og så er blodsukkeret pænt og stabilt op ad dagen, så det er min naturlige forbrænding, der bestemmer hvornår jeg er sulten. Jeg har ikke en masse jeg skal ‘indhente’, for jeg er startet godt.

Hvordan jeg ellers spiser, og hvad det betyder for min træning og mit velbefindende, skal jeg nok vende tilbage til. I mellemtiden er du velkommen til at kigge i min madlog – et super fedt værktøj, og super sjovt, hvis man er den lidt nørdede type… (er jeg…) – hvis du vil se hvordan jeg spiser. Alt hvad jeg spiser og drikker – og al min træning – kan du se i min madlog.

Altså, vil du have mere ud af din morgentræning, eller bare en bedre start på dagen og god energi i kroppen, så få en god sund morgenmad. Spis den, drik den – hvad der virker for dig. Bare husk, at din krop vil belønne dig.

Skriv en kommentar