Man bliver så sulten!

Når man træner bruger man energi, og så bliver man sulten. Ikke så meget hokus pokus, det giver nærmest sig selv. Men hold nu op, hvor er der bare dage, hvor man er kamp-ekstra-rocker-sulten! Sådan er det i hvert fald for mig – der er dage hvor jeg er sulten fra jeg vågner til jeg falder i søvn – stort set – og jeg mener det, de dage kan jeg spise hele tiden. Men det gør jeg jo ikke. Jeg spiser meget i forvejen, og mange gange om dagen – det er en rigtig god idé, når man træner så meget som jeg gør, bare man spiser det rigtige. Og det prøver jeg så på.

I den forbindelse har jeg et fantastisk tip jeg vil dele med dig: madlog – det er helt vildt så nyttigt det er, hvis man vil have lidt styr på hvad det egentlig er man går og spiser – og det vil jeg gerne, for jeg vil gerne give min krop det bedste brændstof, og det handler ikke kun om hvor mange kalorier der er i det jeg spiser. Det handler i høj grad om at give kroppen de gode kalorier – dem den rent faktisk kan omsætte til fornuftig energi. Kommer de fra hvidt brød, mayonnaise og flødeskum? Næppe! Betyder det, at jeg aldrig spiser det? Niks. Det betyder, at der er noget jeg spiser meget af, noget jeg spiser mindre af, og noget jeg spiser meget sjældent.

I den sidste tid har jeg oftere og oftere haft de der dage, hvor jeg kunne spise med arme og ben, og derfor har jeg hevet gulerødderne ind i kostplanen igen. Ikke at de har været helt ude, men der har været skruet noget ned for blusset i et stykke tid, og det er i grunden en skam, for hold da op, hvor gør de meget godt for én!

Her i sommer havde jeg et lille… ehmm… uheld, med min ene ankel. Ét forkert skridt på et trin, og jeg faldt så lang jeg var, hen ad gulvet. Det må have set åndssvagt ud, men det gjorde så herre-nas, at jeg først kunne grine af det senere. Et delvis overrevet ledbånd i højre ankel, en lille uges tid på krykker, en uges pause fra træning (GYS!!) og noget tid med nedsat aktivitet – det sidste var det værste, også værre end smerterne. Nu gik det lige så godt med det hele og jeg havde planlagt ny personlig rekord på 10 km og købt startnummer til halvmarathon i september. Og så havde jeg tabt mig, så jeg var blevet lettere (det er vigtigt, når man løber), følte mig mere ubesværet i alt hvad jeg gjorde, og jeg var begyndt at blive rigtig meget pænere (det tæller altså også!). Så frustrationen var stor, for hvad nu med alt det?

Ja, løbe kunne jeg jo i hvert fald ikke, og spinning var også udelukket i et stykke tid – det samme med styrketræning for benene. Det var så svært at acceptere, og den første dag græd jeg vrede og bitre tårer! Dagen efter tog jeg ind og talte med min træner, og han fik talt mig lidt til ro – der skulle nok blive træning, bare en anden slags end jeg var vant til, i et stykke tid. Det skulle nok blive godt igen! Men hvad med alt det jeg havde tabt mig? Skulle jeg nu tage det på igen, og så begynde forfra dér? Nope – det er her gulerødderne kommer ind i billedet.

“Kan du lide gulerødder?”, spurgte han mig. Og det kan jeg i hvert fald, gulerødder smager skønt, så jo – ja. Gulerødder, okay. “Spis et halvt kilo om dagen” – “OM DAGEN? ET HALVT KILO? Det kan jeg sgu’ da ikke!” Men det kan man faktisk godt. Så det gjorde jeg, i en periode. Som mellemmåltider. Og det gik fint. Der er så meget godt i gulerødder – en ting er, at de mætter godt, fordi de er fyldt med grove grønsags fibre, de giver gode sunde kulhydrater, af den slags der er omsættelige i fornuftig energi og god brændstof til kroppen, og så er der jo alle vitaminerne, som jeg ærligt talt ikke har meget forstand på, så derfor roder jeg mig ikke videre ud i det, men nøjes med at konkludere, at gulerødder er gode for dig, og de er hjælpsomme, hvis du kæmper med vægttab, eller med at holde vægten.

Nu var gulerødderne ikke det eneste kostråd jeg fik den dag, men det var det jeg ville dele med dig her. Og nej, det er heller ikke sådan, at hvis bare du spiser kilovis af gulerødder, så kan du resten af tiden ligge på sofaen og spise slik og stadig tabe dig – sådan fungerer det ikke. Man skal lige bruge hovedet og de helt almindelige fornuftige kostråd, som vel de fleste er bekendt med.

Og måske behøver man ikke spise hverken halve eller hele kilo gulerødder hver dag, men man kommer ikke udenom, at gulerødder som en fast del af kosten, er en rigtig god idé – vægttab eller ej – der er rigtig meget godt at sige om dem. En af tingene er, at de smager super godt! Prøv f.eks. at rive et par stykker groft og blande en mellemstor groft hakket (eller klippet) daddel i – mmhh….

Skriv en kommentar