Sundhed er ikke en straf – heller ikke selvom det er jul

Sidder du her midt i december, fuld af dårlig samvittighed og dårlige undskyldninger? Dårlig samvittighed over at spise og drikke for meget – både til weekendernes julefrokoster og søndagenes adventshygge, og i hverdagene fordi… det er jo december, ikke?! Og står de dårlige undskyldninger, for ikke at komme afsted på løbeturen eller til spinningtimen, i kø? Det er december, der skal købes julegaver og der er så mange julearrangementer og så meget ekstra arbejde med det ene og det andet.. og der er i det hele taget bare så meget…

Jamen så lad dog være. Det er faktisk dig selv der vælger hvad du spiser og drikker, og hvor meget tid du vil bruge på den ene og den anden aktivitet. Alternativt kan du vælge at droppe undskyldningerne og den dårlige samvittighed. Eller du kan vælge at læse (og bruge!) de her gode idéer, så er der faktisk en god chance for, at både skyldfølelse og undskyldninger taber tyngde – og du gør måske også.

Hvis du satser på et decideret vægttab, kan det selvfølgelig godt være, at december er en svær måned at starte i – for de fleste i hvert fald. Men handler det mere om din sundhed, og anskuer du dit liv fra en mere holistisk vinkel, så er december nøjagtig lige så fin som en hvilken som helst anden måned. Du får måske brug for lidt ekstra fokus og viljestyrke, hvis du automatisk rækker ud efter vanlillekransene, pebernødderne, honninghjerterne og klejnerne, inden du opdager mandarinerne, de søde røde æbler, mandlerne, nødderne og den tørrede frugt, men tager du nogle bevidste valg og tænker dig lidt om, så kan der godt være plads til det hele, i justerede mængder…

I bund og grund handler det bare ikke så meget om decembers søde og fede synder, som det handler om hvordan du vælger at leve dit liv og behandle din krop – hver dag. Det har større effekt hvad du gør mellem 1. januar og 1. december, end hvad du gør mellem 1. december og 1. januar, det er overhovedet ikke noget nyt i.

Men at give los og køre ukritisk ind af sukker og fedt, bare fordi der er gran og hjerter i luften… Og så gå rundt med skyld og skam og en lang liste af dårlige undskyldninger og bortforklaringer…. For derefter at give kroppen så mange tæsk i fitnesscentret i januar, at den giver op inden du får begyndt på de gode vaner… Giver det rigtig nogen mening? Og vil din krop belønne dig eller straffe dig?

Sundhed er ikke nogen straf, men det modsatte kan godt komme til at føles sådan.

Skriv en kommentar